Iata o reteta traditionala romaneasca de cozonac de Pasti, un desert delicios si aromat, perfect pentru a fi savurat alaturi de cei dragi in aceasta perioada speciala! Cozonacul este un produs specific bucatariei romane, si nu poate lipsi de pe mesele festive de Paste. Este un preparat dulce, facut dintr-un aluat dospit, care contine diverse ingrediente precum faina, lapte, drojdie, zahar, oua si unt. Decorat cu nuca, cacao si stafide, cozonacul are un gust unic si o aroma deosebita.
Ingrediente:
- 1 kg de faina
- 500 ml de lapte cald
- 250 g de unt
- 200 g de zahar
- 50 g de drojdie proaspata
- 4 oua
- 100 g de nuca macinata
- 100 g de cacao
- 100 g de stafide
- coaja rasa de la o lamaie si o portocala
- sare
Instructiuni:
- Incalziti laptele intr-o craticioara si topiti untul. Lasati amestecul sa se racoreasca pana ajunge la temperatura camerei.
- Intr-un bol mare, amestecati faina cu zaharul si foarte putina sare.
- Dizolvati drojdia proaspata in laptele caldut si adaugati-o peste faina.
- Adaugati ouale, coaja rasa de lamaie si portocala, apoi framantati aluatul timp de 10-15 minute.
- Acoperiti aluatul cu un prosop curat si lasati-l sa creasca intr-un loc cald si ferit de curenti timp de 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul.
- Peste aluatul dospit, presarati nuca macinata, cacaoa si stafidele. Framantati usor, pentru a amesteca ingredientele in aluat.
- Impartiti aluatul in trei parti si formati din fiecare parte o fasie lunga si subtire.
- Rulati cele trei fasii impreuna, iar apoi puneti-le intr-o tava de copt tapetata cu hartie pergament.
- Lasati cozonacul sa se odihneasca in tava timp de aproximativ 30 de minute, apoi ungeti-l cu ou batut si presarati zahar.
- Coaceti cozonacul in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 45-60 de minute, sau pana devine auriu si crocant pe exterior.
Recomandare Prezentare:
Serviti cozonacul de Pasti taiat felii groase, alaturi de o cana de ceai cald sau de un pahar de lapte. Cozonacul este delicios atat simplu, cat si insotit de unt si dulceata.
Recomandare de vin de baut:
Datorita aromei dulci si a texturii moi, cozonacul se potriveste de minune cu un vin alb demisec sau un vin roze. Recomandam un vin moscat, astfel incat gusturile sa se completeze perfect.
Ustensile necesare:
Pentru prepararea cozonacului aveti nevoie de urmatoarele ustensile: craticioara, bol mare, prosop curat, tava de copt, hartie pergament.